Feedback, pff… daar gaan we weer. We weten allemaal dat het enorm belangrijk is, maar is het ondertussen niet een beetje ‘feedback om het feedback geven’ geworden? Want welk doel dient feedback nou echt? Om je eigen zegje te kunnen doen, je visie te delen? Of is het om resultaat van het geleverde werk beter te maken? Jezelf te ontwikkelen? Bij Bliss geloven dat daar juist de crux ligt en houden we te allen tijde een gezonde feedbackcultuur in stand. Waarom en hoe we dat doen, leggen we uit in deze blog.
Je eigen perspectief vergroten
Feedback is in essentie een extra paar ogen waarbij er objectief naar het werk en/of vraagstuk wordt gekeken en zo dus ruimte open laat voor verbetering. Een collega bekijkt het wellicht vanuit een andere hoek, wat uiteindelijk je eigen perspectief en inzicht kan vergroten.
Bij Bliss vinden we het cruciaal constant te reflecteren en gebruiken we feedback als belangrijk middel. Om dit goed uit te oefenen komen we om de vrijdag samen als community om verschillende vraagstukken te behandelen en dus ook feedback met elkaar te delen.
Je stimuleert niet alleen je eigen communicatie skills, maar ook die van de ander!
Het mooie aan feedback is dat het van twee kanten komt: het is geven en nemen. Bij het geven van feedback wil je graag dat er een constructieve confrontatie plaatsvindt; je boodschap graag op een prettige manier laten overkomen. Als je bewust bent van je manier van zenden en hoe de boodschap bij de ontvanger overkomt, werk je al goed aan je eigen communicatie skills! Dit geldt ook bij het ontvangen van feedback.
Zo makkelijk is luisteren nog niet, mensen onthouden namelijk maar zo’n 10% van wat ze horen. Luister aandachtig, vat alles samen en parafraseer om zo helder te krijgen of dit is wat de zender echt met zijn of haar feedback bedoelt.
Feedback betekent eigenlijk samen groeien
Als je niet weet wat je beter kan doen, dan blijf je vast zitten in je eigen positie. Hierdoor kom je uiteindelijk in een loop terecht waarbij je tegen je eigen groei in gaat. Feedback is een middel waarbij als het ware constant een spiegel tegenover je staat, op een constructieve en positieve manier. Door te horen wat je beter kan doen, kan je jezelf ontwikkelen en nóg beter presteren op werk, maar ook daarbuiten! Het helpt je bij het maken van betere keuzes.
Vergeet niet: het gebeurt niet overnacht. Zowel feedback geven als ontvangen vergt oefening. Dus waar wacht je op? Aan het werk!