• Home
  • Wat we doen
  • Verandering als dienst
  • Ons werk
  • Over Bliss
    • Onze missie
    • Team Bliss
  • Bliss*er worden
  • Contact
  • Blog
03/10/2018 door Tanuja Balraadjsing

10 tips voor noobs, trainees en andere nieuwelingen

10 tips voor noobs, trainees en andere nieuwelingen
03/10/2018 door Tanuja Balraadjsing
Bij Bliss zijn we engineer van ons eigen bestaan. Als engineer van je eigen bestaan heb je de ultieme life hack in handen. Jij weet wat voor jou werkt om optimaal resultaat te behalen. Jij weet hoe jouw focus werkt en hoe je die scherp houdt. Jij weet waar je plezier en energie uit haalt en je neemt je verantwoordelijkheid om dat in te bouwen in je leven. Iets wat alle Bliss*ers goed kunnen en waarvan ik geloof dat het écht de enige manier is om duurzaam te groeien in je carrière. Ondanks dat we dit al lerend steeds beter kunnen, zijn er fases waarin je denkt: Ik. Heb. Gewoon. Concrete. Handvatten. Nodig.
Ik heb net mijn eerste drie maanden als trainee achter de rug. From me to you: Tien tips voor trainees. Maar eigenlijk gelden ze voor iedereen die in een nieuwe omgeving zichzelf zo snel mogelijk comfortabel en succesvol wil voelen. Onmisbaar dus!

  1. Stel vragen
    Als je denkt: ‘Oké, nu heb ik echt genoeg vragen gesteld, ik weet hoe de vork in de steel zit’… YOU ARE WRONG. Herhaal deze cyclus van vragen gerust een keer of drie. Het maakt niet uit of je het gevoel hebt dat je domme vragen stelt of de tijd van de ander verdoet. Zet dat idee van je af. Want uiteindelijk kun jij de meeste waarde opleveren voor je bedrijf als je tot de kern weet wat er speelt en waar de angels zitten. Denk aan je neefje van drie die bij alles vraagt ‘waaaarooom?’. Geloof me, hij krijgt antwoorden op de belangrijke zaken in het leven. Leer van hem.
  2. Gebruik YouTube & podcasts
    Hoe chill is het dat het wondere web vol staat met experts die het gewoon heel leuk vinden om hun expertise over te dragen? En dat helemaal gratis? Ik kan je vertellen: dat is erg chill. Geen tijd om drie boeken per week te lezen? Luister naar een samenvatting van een expert terwijl je in de file staat. Hoor je je collega’s termen gebruiken die jou als een buitenaardse taal in de oren klinken? Youtube is je beste vriend. Stel, je zit elke dag twee keer een half uur in de auto of het OV (you lucky bastard), dan heb je aan het eind van elke dag een heel uur geleerd. Kun je thuis lekker kattenfilmpjes kijken.
  3. Gebruik bronnen van het bedrijf zelf
    Bedrijven bestaan vaak al een tijdje. En anders de mensen die er in rondlopen wel. Vraag ze de hemd van het lijf. Nieuwsgierigheid is de allerbeste eigenschap op de wereld. Onthoud dat als je vraagt naar archieven, mappen, online naslagwerken, etc.
  4. Bedenk wat jij kunt toevoegen en durf dat zelf op te pakken
    Misschien staat het niet in je taakomschrijving, maar dat ene proces staat jou al vanaf dag één te eyeballen. DO IT! Je komt waarde toevoegen en niet een checklist van taakjes afwerken elke week. Als je dat wilde was je wel eeuwig blijven vakkenvullen. Behalve dat je je bedrijf er erg blij mee maakt, maak je ook jezelf blij. Als een bepaalde taak je handen doet jeuken, dan ben je er waarschijnlijk goed in en we vinden het allemaal fijn om iets te doen waar we goed in zijn. En: je laat zien dat je niet te beroerd bent om dingen op te pakken uit eigen initiatief. Daar heeft nog nooit iemand negatieve feedback op gekregen.
  5. Verspil niet teveel tijd aan kleding
    Ken je de kledingfilosofie van Steve Jobs? Nee? Google even. Je kunt enorm veel tijd besteden aan het samenstellen van verschillende kantooroutfits (en hier je halve salaris aan uitgeven elke maand). Je kunt ook zorgen dat je zo min mogelijk tijd besteed aan je kleding. Kies 1 of 2 outfits. Denk er nooit meer over na. Focus op een goed ontbijt en je werk. Als jij meer focust op je inhoud dan je voorkomen, dan gaat je omgeving dat ook doen.
  6. Maak optimaal gebruik van je coaching of andere hulp
    De meeste traineeships bieden coaches aan. Ben je geen trainee dan kun je misschien denken ‘Ik wil dat ook!’. The truth is: je hebt ze. Er zijn altijd, altijd, altijd mensen in je omgeving die je om hulp kunt vragen en met wie je kunt sparren. Zijn het geen collega’s, dan wel je vrienden, de bartender of zelf random strangers op het internet. Mensen houden van helpen, geef ze een excuus.
  7. Pas je aan, maar op je eigen manier
    Oke. Nieuwe opdracht. Je wilt goed landen, mengen in het team, aardig gevonden worden zodat je mensen meekrijgt in beslissingen en laten zien dat je de cultuur van het bedrijf respecteert. Top. Goede insteek. Vergeet echter niet: jij bent ingevlogen omdat de status quo niet zorgt voor de gewenste resultaten. Als je je volledig aanpast, dan bewijs je zowel jezelf als het bedrijf geen dienst. Tip: wees iets meer jezelf dan dat comfortabel voor je voelt. Dan claim je genoeg ruimte om jezelf te zijn en voorkom je de rol van underdog..
  8. Maak gebruik van het feit dat je niks weet en nieuw bent
    Zo kun je dezelfde vraag wel tien keer stellen aan verschillende mensen. Dit kan interessante informatie opleveren. De ‘ik ben nieuw-kaart’ kun je best een tijdje blijven spelen, dus maak daar gebruik van.
  9. Spreek je uit
    Zit je niet lekker in je vel? Ben je moe? Is je kat ziek? Maak je je zorgen? Voel je je vandaag een fuck-up? Dit is MENSELIJK. Dit maakt jou geenszins onprofessioneel. Mensen die deze kant van zichzelf onderdrukken redden het in het bedrijfsleven alleen met grote hopen cocaïne en een sociaal leven dat leger is dan een Iphone batterij na 3 uur bluetooth gebruik. Spreek je uit. Dit maakt je meer relatable naar anderen, wat zorgt voor meer begrip waardoor jij een stuk rustiger kunt werken aan je Powerpoint en je rsi.
  10. Herhaal voor jezelf “Ik ben aan het leren”
    Of je nu 16, 30 of 97 bent… Je kunt altijd leren! Perfectie bestaat niet. Nooit. Laat dat dan ook niet je doel zijn. Beloof jezelf dat je alles doet wat je kunt en geloof dat je gedaan hebt wat je kon.  Wuif je imposter syndroom vaarwel. Je bent de goede persoon op de goede plek. Je bent gewoon aan het leren. Voor altijd.
Vorige artikelDigitale Transformatie in de SierteeltVolgende artikel De zin van Digitale Transformatie

Over Bliss

Weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Recente Blogs:

Van crisis naar bloei22/07/2020
Verschil maken met de juiste mindset22/04/2020
Drie memorabele quotes over kwetsbaarheid, en waarom het van belang is05/06/2019
Hoe mindfulness de effectiviteit op de werkvloer vergroot21/05/2019
De zin van Digitale Transformatie28/11/2018

Bekijk onze blogs per categorie!

  • Inspiratie
  • Nieuws

Bliss is onderdeel van de VANAD Group. De VANAD Group is een snelgroeiend, internationaal opererend familiebedrijf, bestaande uit een aantal innovatieve ondernemingen actief op het snijvlak van informatie en communicatie.

Privacy Policy | Datalek melden | Verzoek Betrokkenen